Echt raw food

Het meest waardevolle voedsel, dat werkelijk term raw food verdient, is bladgroen.

Zij bevatten de essentie van het leven:

 • Foliumzuur
 • Calcium en magnesium
 • Groenten en plantvezels
 • Ontstekingsremmer stoffen.

Foliumzuur is noodzakelijk voor elke celdeling. Zonder foliumzuur kan mens en dier zich niet voortplanten. 1 kg bladgroen bevat 1250 mg calcium en 650 mg magnesium, een ideale verhouding.

Plantvezels produceren in de dikke darm vetzuur.

Functie van de dikke darmbacteriën:

 • Zetten voedselresten om in calorieën in de vorm van vetzuren
 • Vormen de slijmlaag
 • Programmeren het immuunsysteem
 • Remmen de hechting van schadelijke bacteriën
 • Produceren vitaminen, zelfs vitaminen C!
 • Communiceren met de hersenen en beïnvloeden onze stemming en zelf het gedrag

Top 12 raw food bladgroen:

 1. Andijvie
 2. Brandnetel
 3. Lof
 4. Paardebloemblad, molsla
 5. Postelein
 6. Raapstelen
 7. Sla
 8. Snijbiet
 9. Spinazie
 10. Tuinkers
 11. Waterkers
 12. Wijnbladeren

Green Raw Food

Groene groenten zijn essentieel voor de gezondheid. Sla soorten, spinazie, postelein, rucola, molsla, raapstelen of waterkers bevatten veel van de stoffen die essentieel zijn voor de gezondheid.

Foliumzuur in raw food

In de eerste plaats zijn groene groenten rijk aan foliumzuur. Foliumzuur is onmisbaar voor de groei en instandhouding van alle lichaamsweefsels en voor de vorming van rode bloedcellen. Het ongeboren kind heeft foliumzuur nodig en daarom moeten vrouwen al voor de zwangerschap voldoende foliumzuur gebruiken.

Foliumzuur heeft een beschremende werking. Chemische en toxische stoffen, sigarettenrook en meer dan twee alcoholische drankjes per dag leveren al DNA-schade op. Ook voeding die smaak- en kleurstoffen en residuen van pesticiden bevat, frituurolie en beschadigde vetten en dioxines, beschadigen de genen. Aantasting van de genen wordt gezien als een van de belangrijkste factoren voor het ontstaan van kanker.

 • Foliumzuur beschermt tegen dementie, maar voedsel van ouderen bevat slechts 118 μg foliumzuur per dag.
 • Aangeboren homocysteïne-afwijkingen kunnen worden behandeld door gebruik van foliumzuur (5000μg), betaïne (trimethylglycine), vitamine B12, en vitamine B6 die de homocysteïnewaarden doen dalen. Betaïne komt voor in bieten, broccoli, en spinazie.
 • Foliumzuur en selenium samen. Foliumzuur en selenium helpen de darm te beschermen tegen acetaldehyde, een stof die door parasieten en schimmels wordt gevormd. Selenium en foliumzuur samen voorkomen het ontstaan van kanker.

Er is ten minste 400 μg foliumzuur per dag nodig, maar veel mensen hebben 600 of zelfs 800 μg nodig. Onderzoek toont aan dat jonge Nederlandse vrouwen gemiddeld 200 μg foliumzuur per dag binnenkrijgen en slechts 13% had voldoende foliumzuur in de rode bloedcellen.

raw food groene groenten folium gehalte

raw food foliumzuur gehalte

Foliumzuur, dagelijkse behoefte 600-800 μg

Chlorofyl in Raw Food.

Het groen van de plant bevat chlorofyl, het element magnesium bevindt zich in het centrum van het chlorofylmolecuul. Het is de essentiële stof voor de fotosynthese van de groene planten. Chlorofyl werkt ontgiftend omdat het zich aan zware metalen kan binden. Het bevat veel spore-elementen en heeft een vergelijkbare structuur als bloed. Het remt de groei anaërobe bacteriën af, terwijl het de aanwezigheid juist lactobacillen groei bevordert

Een blad bevat gemiddeld 2 g/kg. Spinazie bevat veel chlorofyl, het is moeilijk vast te stellen hoeveel precies: het hangt voornamelijk de spinazie af: spinazie analyses varieerde per artikel van 2.46 tot 16,5 g/kg. Algen bevatten 38 g/kg. Broccoli 14.0 g/kg.

Men kan chlorofyl in een capsule kopen, deze zal ongeveer 250 mg chlorofyl per capsule bevatten. Of wel 56 capsules in plaats van 1 kg spinazie of broccoli.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die de cel beschermt, het is aanwezig is groenten.

Vitamine C beschermt ons tegen kwik uit de voeding en voorkomt dat nitriet vorming. De dagelijks aanbevolen dosering is 60 mg per dag, mogelijk hebben wij veel meer nodig. Veel mensen nemen 500 tot 100 mg per dag en vaak zelfs velen grammen.

Dat wij sinaasappelen, moeten eten voor de vitamine C is een mythe. Sinaasappelen bevatten per ons 49 gram vitamine C, de mango 53 mg en kiwi 70 mg. per ons. Veel groene groenten bevatten 25-30 mg vitamine C per ons.

De natuur heeft ons in haar grote wijsheid, landen met koude winters, spruitjes geschonken, deze groenten bevat rauw 150 mg vitamine C per ons. Boerenkool en broccoli bevatten 110 mg vitamine C/ ons. Spruitjes en broccoli stimuleren de aanmaak van glutathion door het enzym dat voor de productie van deze belangrijke antioxidant nodig is, te verdubbelen. Rode paprika wat bevat ook 150 mg vitamine C per ons.

Het is commercieel niet aantrekkelijk om spruitjes te adverteren sinaasappelsap, daarentegen wordt sinaasappelsap op een ongelofelijk grote schaal verkocht. Sap uit een pak bevat 15 gram suiker per 100 ml, geen vezels en de vitamine C is er aan toegevoegd.

100 gram groenten mg vitamine C

Spruitjes 150

Paprika 150

Broccoli of boerenkool 110

Groen rauw 30

Tomaat 15

Calcium

Calcium is niet alleen belangrijk bij de bot- en tandvorming, het speelt ook een belangrijke rol bij de informatieoverdracht binnen de cel. Daardoor beïnvloedt het de bloedstolling, de spierkracht en de hartfunctie. Iedere Nederlander krijgt vanaf zijn kleutertijd ingeprent dat melk essentieel is. Op het menu staan elke dag kaas en melkproducten. Dat is eigenlijk heel merkwaardig, want ook dieren hebben sterke tanden en botten, zónder melkgebruik. Dit betekent dat de natuur dieren voorziet van bouwstoffen zoals kalk. Het is ongelofelijk hoeveel kalk er in groenten zit. Zij bevatten niet alleen voldoende calcium, maar ook magnesium. Wij hebben ongeveer 1000 mg calcium en minimaal 250 mg magnesium per dag nodig. Maar waarschijnlijk is 300-500 mg magnesium per dag veel gunstiger. In planten en groenten vinden wij calcium en magnesium in een verhouding van 2,5 op 1, een ideale verhouding. Zonder magnesium wordt kalk niet opgenomen. Gedurende 12 jaar werd bij 75.000 vrouwen de relatie tussen botontkalking en botbreuken bestudeerd. Melkinname bleek ontkalking te verhogen, door het ontbrekend van magnesium. Groenten hebben een ideale verhouding.

Personen met darmklachten hebben vaker botontkalking, osteoporose en daardoor botbreuken. Dit geldt vooral voor mensen die vermageren door ontstekingen. Door een gebrekkige voedselopname is er verlies van calcium en vitamine D.

Magnesium

Magnesium in de groene plant is gebonden aan chlorofyl en is zeer beschikbaar. De oplosbare vezels blijken de opname van magnesium en calcium te stimuleren, terwijl de onoplosbare vezels zoals fytaat de opname belemmeren. Uit de tabel blijkt dat wij veel groenten moeten eten om genoeg magnesium naar binnen te krijgen. Men kan het dieet aanvullen met noten.

Veel mensen hebben een chronisch gebrek aan magnesium. Magnesium werkt bloeddrukverlagend, bij 50% van de patiënten het hoge bloeddruk is magnesium een effectief bloeddrukverlagend middel. Magnesium kan laxerend werken door de darmwand te ontspannen.